Aurul a fost şi rămâne o valută universală.
De secole, aurul este cotat drept cel mai sigur mod de plată, ce-şi păstrează valoarea indiferent de crizele financiare, reformele monetare sau datoriile de stat. Comparativ, banii sunt supuşi mereu unor astfel de influenţe ce nu îmbracă doar forma unor fluctuaţii, ci, la fel ca şi astăzi, şi forma unor pierderi enorme.
Preţul aurului a crescut şi a scăzut - în funcţie de cerere - însă acest metal a fost şi va rămâne mereu valoros.
Aurul şi-a păstrat importanţa şi în sistemul monetar mondial. Aurul este o omponentă importantă a rezervelor valutare ale celor mai importante state ale lumii, în special datorită faptului că răspunde exigenţelor de siguranţă pe care aceste state le impun.
Aurul este ferit de inflaţie, el nu poate fi produs de guverne şi prin aceasta devalorizat. De aceea, acest metal preţios reprezintă un plasament de mare siguranţă nu doar pentru bănci, ci şi pentru investitorii privaţi - un factor foarte important în ziua de astăzi, şi care nu poate fi substituit prin alt tip de plasament.
În condiţiile actualei crize, tot mai multe guverne, cum ar fi de pildă cel american, „tipăresc” tot mai multe bancnote. Răspândirea tot mai largă a unor mari cantităţii de bani duce la creşterea ratei inflaţiei. Prin aceasta, nu doar bancnotele ci şi alte tipuri de plasamente cum ar fi acţiunile, titlurile de valoare, soldurile conturilor, îşi pierd rapid valoarea.
Spre deosebire de acestea, aurul nu poate fi realizat prin sinteză de nici un guvern sau bancă a lumii. Nu există astfel pericolul de a pierde din valoare printr-o utilizare inflaţionistă, deci aurul îşi menţine constantă puterea de cumpărare.