PROFESIONALISM ÎN MANAGEMENTUL AVERII

DESPRE AUR

 

ISTORIC

    Putina lume stie, insa oamenii au exploatat aur si zacamant de metale pretioase inca din timpur preistorice pe teritoriul tarii noastre.

    In urma studiilor realizate, se poate afirma ca exploatarea aurului din zacamintele de la Rosia Montana, Caraci si Cainel, a inceput inca din timpuri preistorice.

    In lumea antica, aurul era adevaratul motor care grabea caderea unei civilizatii sau dezvoltarea alteia. Primele incercari de cucerire a minelor aurifere ale dacilor au aparut inca din perioada imparatului Domitian. Dar cucerirea a fost desavirsita de Traian.

    În cei 166 ani de ocupare romana a Apusenilor, mineritul local al aurului s-a dezvoltat prin noi metode tehnologice de extragere si prelucrare a pretiosului metal.

    Exista date istorice care dezvaluie faptul ca, pe intreaga perioada a ocupatiei romane, nu mai putin de 500 tone de aur si 950 tone de argint au parasit Dacia pentru a consolida economic Imperiul Roman.

    Mai tarziu, ungurii, turcii, austriecii si rusii au fost exploatatori si jefuitori ai aurului din zacamintele noastre.

    Conform informatiilor publicate de dr. Bogdan Constantinescu, fizician si cercetator stiintific principal al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" din Bucuresti, aurul actual din Transilvania se gaseste aliat cu mult argint, pana la 20% din compozitie, fapt care-i confera o culoare deschisa.

    Totodata, majoritatea raurilor noastre erau, in trecut, aurifere. Argesul, Dambovita. Oltul, Siretul , Buzaul si toate raurile din Ardeal si Moldova aduceau cantitati mari de aur. Dimitrie Cantemir relateaza, in "Descriptio Moldaviae", despre comunitatile de tigani care erau lasate de voievozi sa culeaga, pur si simplu, aurul din rauri, cu conditia ca acestia sa-i plateasca in fiecare an sotiei domnitorului o dare de 5 ocale de aur (adica 5 kilograme de aur).

    Astazi, majoritatea rezervelor nationale de aur sunt cantonate in Muntii Metaliferi situati in sudul Apusenilor, in cadrul asa-numitului Cadrilater de Aur, o     suprafata de aproximativ 500 kilomteri patrati, incadrata intre localitatile Sacaramb, Caraci, Zlatna si Baia de Aries.

    Maximul de extractie aurifera din acest perimetru a fost atins in perioada Imperiului Austro-Ungar. indeosebi in intervalul de timp cuprins intre sfarsitul secolului al XVIII-lea si anul 1918, cand Ardealul a revenit unde-i era locul, se estimeaza ca de aici s-a exploatat o cantitate record de aur, in ciuda mijloacelor tehnice rudimentare.

 

CUM SE CANTARESTE AURUL

    Unitatea de masura folosita la nivel international pentru a cantari aurul este UNCIA

    1 uncie = 31,1035 grame

PURITATEA AURULUI

    Puritatea aurului se masoara in karate. Aurul pur are 24 karate, dar puritatea lui determina un pret mai mare precum si o duritate si durabilitate scazuta fata de aur aliat cu alte metale.
    Numarul de karate indica procentul de aur pur al bijuterii:

    1000‰       750‰       585‰
    24k             18k           14k

    2. Marcaje

    Fiecare bijuterie din aur trebuie sa fie inscriptionata cu procentul de aur pur la mie ( ex. o bijuterie de 14 k va fi marcata cu cifra 585), precum si cu marca de garantie proprie a producatorului sau marca de certificare a Statului Roman.

    3. Culoarea

    Aurul in stare nativa este de culoare galbena. Metalele care se folosesc pentru aliere cu aurul pentru ai mari duritatea, pot modifica culoarea acestuia, rezultand astfel un aliaj de diferite nuante; galben, alb ,rosu, verde, albastru.

    Aurul alb este obtinut prin alierea aurului pur cu argint si nichel.Aurul galben si rosu este obtinut prin alierea aurului pur cu argint si cupru in diverse proportii care afecteaza direct culoarea.

 

PROPRIETĂȚILE AURULUI

Nume, Simbol, Numar atomic - Aur, Au, 79
Serie chimica - Metal tranzitional
Masa atomica - 196,966569 uam
Stare de agregare - Solid
Densitate - 19,3 g/cm³
Punct de topire - 1337,33 K
Punct de fierbere - 3129 K
Energie de combinare - 12,55 KJ/mol
Energie de vaporizare - 324 KJ/mol
Capacitate calorica - 25418 J/(mol*K)
Prima energie de ionizare - 890 KJ/mol
A 2-a energie de ionizare - 1980 KJ/mo

 

 

Contact

Investiti In Aur

claudiubalea@gmail.com

0766740689

Căutare site

 

Ai fost VICTIMA UNUI ACCIDENT RUTIER!!!

NOI te putem ajuta!.

Intră aici pentru mai multe detalii!!!

 

© 2013 Toate drepturile rezervate.

Creați un site gratuitWebnode