Încape tot aurul din lume într-un cub cu latura de 20 de m?
sâmbătă, 20:11
Imaginaţi-vă că aţi avea tot aurul din lume şi l-aţi topi într-un cub. Cât credeţi că ar fi latura sa? Sute de metri, mii chiar?
În realitate, lucrurile stau însă altfel. Warren Buffet, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, spune că tot aurul din lume ar putea încăpea într-un cub cu latura de doar 20 de metri, scrie BBC.
Un indicator anual care arată cantitatea de aur din lume, pe care investitorii îl au în vedere este cel dat de firma de consultanţă GFSM, divizie a Thomson Reuters. Cele mai recente rapoarte GFSM arată că există 171.300 de tone de aur în întreaga lume.
Un cub format din 171.300 de tone de aur ar avea latura de 20,7 de metri. Altfel spus tot aurul din lume „s-ar ridica” la înăţimea de 9,8 m pe întregul teren de tenis de la Wimbledon.
Însă nu toţi sunt de acord cu cifrele GFSM.
Estimările variază de la 155.244 de tone la 2.5 milioane de tone, de 16 ori mai mult decât cifrele GFSM. Ultima valoare ar duce la un cub cu latura de 50 de metri.
De ce sunt cifrele atât de diferite?
Unul dintre motive este că aurul este extras din mine de o perioadă îndelungată de timp, de peste 6.000 de ani, potrivit specialistului Timothy Green.
Primele monede de aur au fost fabricate în 550, după Hristos, în timpul regelui Croesus din Lydia, o provincie din Turcia de astăzi şi a devenit rapid o metodă de plată pentru negustorii şi soldaţii din jurul Mediteranei.
Până în 1492, când Columb a navigat către America, 12.780 de tone de aur ar fi fost extrase, potrivit GFSM.
Investitorul James Turk, fondator al Gold Money, un site pe care se tranzacţionează metale preţioase crede că din cauza metodelor primitive de extracţie, cantitatea de aur din lume este supraestimată. Potrivit lui Turk, cantitatea de aur din întreaga lume ajunge la 155.244 de tone, o valoare aparent mică însă care înseamnă astăzi 950 miliarde de dolari.
Există specialişti care consideră cifrele lui Turk sau a celor de la GFSM prea mici.
Doar în mormântul lui Tutankamon ar fi existat 1.500 de tone de aur. Imaginaţi-vă că ar fi existat şi alte morminte din care ar fi fost furat aur înainte să fie înregistrat, spune Jan Skoyles de la firma de investiţii în aur The Real Asset Company.
Analiştii de la Gold Standard Insitute, spun că dacă ar fi să „golim” toate seifurile şi cutiile de bijuterii, am găsi nu mai puţin de 2,5 milioane de tone de aur.
Deşi aceste valori sunt speculative, un lucru este cert şi anume nu vor rămâne prea curând fără aur. Un studiu american The US Geological Study arată că există 52.000 de tone în întreaga lume, care va fi cel mai probabil extras.