Austriecii s-au descotorosit de Raiffeisen Bank România!
Marea Raiffeisen Bank International a cedat gratuit 99.5% din acțiunile Raiffeisen Bank România, unui S.R.L., făcut la repezeala: Raiffeisen SEE Region Holding.
Raiffeisen a făcut asta, ca sa scape de toate filialele cu probleme din Europa de sud-est.
Este o manevra clasica.
Atunci când o filiala a unei companii e bolnava, cu probleme financiare, o desprinzi rapid de firma-mama, ca sa nu contamineze si restul afacerii. Si sa nu tragă toata șandramaua in faliment, după ea!
Ce probleme financiare are Raiffeisen România? Simplu: a dat credite pe care nu trebuia sa le dea.
Credite toxice, fara număr!
Creditele toxice (neperformante) sunt creditele care nu mai au nici o șansa de recuperare.
- In principal, e vorba de credite imobiliare, pe imobile supraevaluate: gen “apartament in Militari, cumpărat cu 130.000 de euro. Sau “vila in Pipera, cu 6 milioane”. Apartamente si vile pe care nimeni n-o sa le mai cumpere in veci, la asemenea preturi: pur si simplu, pentru ca România nu e Franța, si nici Bucureștiul nu e Paris!
- Tot toxice sunt si creditele guvernamentale: pentru ca statul român, aflat in faliment nedeclarat, nu mai are nici o șansa sa le mai plătească.
Obligațiunile de stat, “aurul proștilor”.
Bancherii erau siguri ca isi vor primi banii înapoi de la stat (obligațiunile guvernamentale erau considerate cele mai sigure împrumuturi). Așa ca au cumpărat obligațiuni orbește (pe banii depunătorilor, desigur).
Dar încrederea prosteasca a bancherilor s-a clătinat primăvara trecuta, când prima tara europeana a anunțat ca nu mai plătește 75% din valoarea obligațiunilor de stat (Grecia). Primul șoc!
Al doilea șoc a venit acum, in ianuarie, când FMI a anunțat oficial ca nu mai da nici un ban României. Premierul Victor Ponta i-a implorat pe cei de la FMI sa nu anunțe oficial ruperea acordului, timp de câteva luni, ca sa evite panica: însa in mediul bancar se știe adevărul.
Așa ca imediat după anunțul FMI, Raiffeisen a înființat micul SRL, căruia i-a pasat filiala din România.
Ce bănci au dat credite toxice?
Toate!
Raiffeisen este chiar printre cele mai solide si mai prudente bănci din România. Austriecii n-au apărut niciodată la televizor, chemând oamenii la credite cu buletinul, ca alții. Daca Raiffeisen România are asemenea probleme, incat banca-mama sa scape de ea, înseamnă ca restul sistemului bancar românesc e zob!
La fel ca in Cipru, Grecia, Spania, Italia, Franța. Prăbușirea va fi cumplita. Oamenii isi vor pierde economiile agonisite intr-o viața de munca si vor ramane pe drumuri, la bătrânețe. Europa se va umple de vagabonzi disperați, fara case, fara serviciu, si plini de datorii.
“Sa nu panicăm populația”. Adică s-o mințim!
Toate băncile zic acum chestia asta. Eu cred ca e o mârșăvie, iar Capitalism pe pâine n-o sa fie niciodată complice la aceasta minciuna a secolului.
Daca o firma in prag de prăbușire isi minte acționarii, cu rapoarte optimiste, toata conducerea intra in pușcărie. E normal, e legea de fier a capitalismului: contractul e sfânt pentru toata lumea.
In schimb, băncile considera ca ele au dreptul sa-si mintă clienții, ca sa-si ascundă incompetenta. Si sa atragă in continuare bani de la populație, chiar daca sunt in faliment. Si, in final, sa fie si salvate pe banii statului (adică tot ai populației). Ei bine, asta e comunism! O banca e o firma ca oricare alta, iar un bancher mincinos trebuie sa înfunde pușcăria, ca orice alt manager incapabil.
Din contra: intrați in panica, bai românilor!
Frica păzește banii! Scoateți economiile din bănci – nu numai din cele românești, ci din orice banca europeana. N-aveți nimic de pierdut, si totul de castigat.
- Daca puteți sa-i duceți in vreo banca asiatica (Hong-Kong, Singapore), foarte bine. E chiar simplu de deschis un cont pe internet (eu am făcut-o in câteva zile).
- Daca nu, cumpărați aur – si la saltea cu el! Aurul e sfânt.
Cine e optimist si “are încredere” in declarațiile oficiale, o sa-si muște mâinile si o sa plângă cu lacrimi fierbinți. Cum plâng acum ciprioții.
Dar o sa fie prea târziu
!https://capitalismpepaine.ro/2013/04/06/dezastrul-de-la-raiffeisen/